Inspiratie
Het zijn tijden waarin slecht en zorgelijk nieuws dagelijks op ons bordje belandt (terwijl ik dit schrijf lees dat een bewapende man de NOS-studio is binnengedrongen, met een eis tot zendtijd). Toch moeten we ons door niets of niemand bang laten maken of af laten leiden, om vooral zelf goede ontwikkelingen aan te gaan. Wat kan ons daarbij erg helpen? Wat stimuleert ons om het goede te doen, om moedig te zijn en om onszelf in de spiegel te bekijken, als er iets moet veranderen in ons leven en/of in onszelf?
Juist: Inspiratie. Zoals de meesten van jullie wel zullen weten komt het begrip inspiratie van het Latijnse inspirare: inademen, inhaleren. Wat we binnen laten komen, kan van alles zijn, maar niet alles wat we waarnemen of tot ons nemen is inspirerend.
Inspiratie brengt je iets moois, iets nieuws maar toch ook bekends, iets waarin je jezelf herkent, maar je hebt dat stukje van jezelf misschien nog nooit naarbuiten gebracht, in de praktijk gebracht en beleefd. Eigenlijk herken je in wat iemand zegt of doet, iets wat jij ook in je hebt en graag zou willen uiten. Door die herkenning wordt er iets wakker in jezelf, iets dat je wel meer naar buiten zou willen brengen. En zo kan inspiratie je in beweging zetten op je eigen levenspad. Geïnspireerd leven voelt goed, maakt je gelukkig.
Maar lang niet altijd staan we stil bij wat we allemaal tot ons nemen. Er worden ontelbare oninspirerende prikkels dagelijks op ons afgevuurd, die je bang, onzeker of ontevreden kunnen maken. Dat is ook vaak de bedoeling, want daar draait onze economie op. Als we niet bewust kiezen waaraan we onze aandacht schenken, raken onze kanalen overbelast, maakt ons hoofd overuren, en zit onze buik vol met "nog te verwerken input".
Hoe bewuster we kiezen voor wat we tot ons nemen, hoe meer ruimte er is voor inspiratie en rust.

__________________________________________________________________________
Inspiratie-tips voor jou:
Ik wil graag een viertal dingen met je delen, die me de afgelopen tijd hebben geïnspireerd. Er zit ook vast wel iets bij voor jou:
Tip 1: De film Boyhood is een absolute prachtfilm, waarin de levensloop van een jongen van zijn 6de tot en met zijn 18de levensjaar wordt gevolgd. In de 12 jaar waarin deze film ook daadwerkelijk is opgenomen met dezelfde cast, is elk jaar het script aangepast samenspraak met de acteurs. En zo volg je het leven van Mason en krijg je een band met hem. En ook zijn imperfecte (hoe kan het ook anders?) ouders maken ontwikkelingen door die je verrassen, die hen ook tot echte mensen maken. De film is een andere ervaring van filmkijken, met als enige nadeel, dat je Mason aan het eind van de film weer los moet laten....
Tip 2: Het boek Momo en de tijdspaarders wordt op dit moment aan mij voorgelezen, en dat is op meerdere manieren geweldig! Dit geniale boek uit 1973 geeft zo verhelderend en op originele wijze weer wat er nu nog steeds mis is met de wereld, en hoe we dat ook zelf kunnen waarnemen. Het contrast en de botsing tussen de warme oorspronkelijkheid van een kind en de kille logica van het systeem, doet iets met je.
Ik zou het iedere ouder en onderwijzer aanraden om het boek zelf te lezen, het vervolgens aan je kinderen en aan je partner voor te lezen, en er daarna over in gesprek te gaan. Het is toegankelijk voor mensen van 8 tot 98 jaar, denk ik.
Tip 3: Eén van de mooiste initiatieven van dit decennium: Het Reisbureau naar Binnen!
We zijn allemaal onderweg ergens naartoe. Weten we al waar naartoe? Hopelijk zet iedereen ooit in het leven stappen om zichzelf een beetje beter te leren kennen. Wat je op zoek laat gaan naar wie je nu eigenlijk bent, kan een noodzaak zijn, het kan ontevredenheid zijn, nieuwsgierigheid, of misschien wil je wel op zoek naar de zin van jouw bestaan.
Maar als je dan op zoek gaat naar jezelf, waar en hoe dan? Boeken lezen, workshops doen, de huisarts, een psycholoog, reiki, yoga, acupuntuur, een coach. Je kunt zo de hele keten van hulpverleners aflopen, zoekend en proberend, maar er is ook een mogelijkheid om het anders te doen.
Caroline Dekker heeft Het Reisbureau naar Binnen ontworpen om je te helpen om, in één gesprek te ontdekken wat jij op dit moment precies nodig hebt. Vervolgens krijg je een passend reisadvies, wat kan inhouden dat je op pad gaat met één van haar "reisbegeleiders", ieder met zijn eigen unieke specialiteit. Het gaat hier niet om een fysieke reis, maar om een ervaring die je verder helpt, op weg naar binnen.
Tip 4: En dan als laatste inspiratie-tip: mijn eigen boek Een essentialistische kijk op authenticiteit is vanaf nu niet meer via mij in fysieke vorm te koop, maar je kunt wel voor €5 het e-book bestellen.
Het is een erg compact geschreven boek bedoeld ter inspiratie van je ontwikkeling, je zelfbewustwording, de herverbinding met je eigen essentie. Het bestaat uit een essentialistisch gedicht, een artikel over authenticiteit en een artikel over onderwijs als ondermijnende invloed ten aanzien van authenticiteit.
In één keer het hele boek uitlezen is zinloos, want dan dringt de inhoud niet werkelijk tot je door. Eigenlijk zou je niet meer dan één zin, één alinea of een pagina per keer moeten lezen, en dan de tijd nemen om erover na te denken, om het te laten bezinken. Het is niet gecompliceerd, maar juist daarom is het zo'n uitdaging om het tot je te nemen en je eigen situatie erin te herkennen.
|