Over mij

Wie ben ik?
Mijn levensdoel
Mijn passies
Global Soul Music

Wie ben ik?

Ik ben Stef van Beek en onderandere: levensgenieter, ontdekkingsreiziger, global soul, authenticiteitscoach, bezield, bevlogen en communicatief mens en spiritueel-filosoof. Ik heb het een en ander geschreven, zoals gedichten, bewustwordingsartikelen en een boekje over authenticiteit, die allen op dezesite te vinden zijn. Maar live wederzijdse communicatie met een individu of groep, vind ik eigenlijk nog veel leuker.


Stef

Ik deel graag mijn liefde, in ieder geval in de vorm van mijn visie, met iedereen die ervoor openstaat. Met behulp van mijn spirituele filosofie, die ik essentialisme heb genoemd, wil ik bijdragen aan een bewustzijnsgroei van de mens, aan een wereld waarin we ons bewust worden van onze eigen essentie en we begrijpen dat we van daaruit verbonden zijn met de gehele aarde. Ik wil de mens inspireren om de volgende stap te nemen in de evolutie van de mensheid, van egocentrisme naar zielcentrisme.

Ik ben geboren in een klein dorpje in Noord-Brabant. Ik was vanaf mijn geboorte al een eigenwijs, lief, rebels, ondeugend en moeilijk te hanteren jongetje, met een groot rechtvaardigheidsgevoel, dat zich verzette tegen alle autoriteiten, tegen groepsgedrag en tegen de "normale" structuren zoals school en opvoeding.

Na met tegenzin de basisschool en het VWO doorlopen te hebben, ging ik naar Utrecht om een jaar te wijden aan het feestgedruis van het studentenleven. Het moge duidelijk zijn dat de wereldreis in het jaar erop, door Frankrijk, Spanje, AustraliŽ, Zuidoost-AziŽ, China en Rusland, veel meer bijdroeg aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Vooral in AziŽ en Rusland leerde ik dat ik niet wist hoe ik met echte gastvrijheid om moest gaan en ik deed ervaring op met nederigheid.

Ik leerde dat er oneindig veel te leren was van de communicatie met andere culturen, dus toen ik terugkwam in Nederland wilde ik zo veel mogelijk talen leren om mezelf toegang te verschaffen tot andere culturen. Ik rolde in Latijns-Amerika Studies, via de Spaanse en Portugese taal. Na me in vier jaar tijd verdiept te hebben in deze beide talen, Film- & TV-wetenschappen, literatuur, politiek en cultuurgeschiedenis van Latijns-Amerika, was ik uitgekeken op de wetenschappelijke tunnelvisies van de verschillende vakgroepen die ik bezocht had. Ik wilde juist een zo breed mogelijke visie ontwikkelen. Dus vond ik het de hoogste tijd om een reis te gaan maken door het continent, om erachter te komen wat er nu werkelijk belangrijk was voor de Latijnsamerikaanse bevolking en wat ik daarvan kon en wilde leren.

Na mijn terugkomst van een reis van 10 maanden door de meeste Latijnsamerikaanse landen, besloot ik om de oorzaken van armoede en onderontwikkeling in de Derde Wereld te bestuderen via ontwikkelingsstudies. Dat heeft mijn perspectief op de Latijnsamerikaanse cultuur completer gemaakt en het heeft me tegelijkertijd meer inzicht in de rest van de Derde Wereld gegeven. Ik bedacht zelf het onderwerp van mijn afstudeeronderzoek: de economische en sociale impact van de dollarisering van Ecuador. Ik had namelijk zelf ter plekke al iets van de desastreuze gevolgen ervaren. Dus ik wilde gaan onderzoeken hoe een dergelijke maatregel van bovenaf ingreep op de levens van alle lagen van de bevolking.

Sinds ik klaar ben met mijn studie geloof ik niet meer in de ontwikkelingswereld (zoals die nu is), waarin ik even dacht te gaan werken. Machtige mensen die belang hebben bij de armoede, zorgen er bijna altijd voor dat er uiteindelijk niets de goede kant op verandert. De vaak oprechte intenties van hulpverleners, worden in vrijwel alle gevallen teniet gedaan door de cultuurkloof tussen de zender en ontvanger van hulp, door hulporganisaties met ineffectieve visie of uitvoering, of door de onwelwillende autoriteiten in zowel de Eerste, als in de Derde Wereld.

Nederland en de meeste andere “ontwikkelde” landen hebben dan wel een materiŽle welvaart, maar de geestelijke en spirituele armoede is schrijnend. Daardoor zijn we ons niet bewust van wat we hebben, wat we kunnen en wie we zijn. Dit door onze welvaart bewolkte bewustzijn heeft ontevredenheid, leegte, egoÔsme, materiŽle afhankelijkheid en eenzaamheid versterkt. Via authenticiteitscoaching (ofwel zelfbewustwordingshulp) en door te schrijven en praten over het essentialisme, doe ik nu ontwikkelingshulp in Nederland. Hopelijk kan ik die activiteiten ook nog eens integreren in een ontwikkelingshulporganisatie die internationaal actief is.

 

Mijn levensdoel

Mijn levensdoel is het bijdragen aan de (zelf)bewustwording van de mens. Ik weet dat ieder mens dat zelf moet doen, maar via mijn schrijven, gesprekken die ik voer en mijn coaching probeer ik bij te dragen aan een wakkere, bewuste en liefdevolle wereld.


Mijn passies

Allereerst ben ik gepassioneerd over de liefde, in al zijn vormen. Ik leef door liefde en voor liefde. Liefde zit in alles wat leeft. Liefde is de oerkracht, de Bron waaruit alles voortkomt. De reden waarom een atoom beweegt. De reden waarom een mens beweegt. Of misschien is het geen reden, maar een oorzaak. Liefde bouwt en liefde heelt. En ik zou zeggen dat de praktische vertaling van liefde is: in vrijheid verbonden zijn. Maar liefde moet je niet snappen, liefde moet je bewust voelen en dan begrijp je wat het inhoudt.

Mijn tweede passie is het essentialisme. Dat is een visie die de mens begeleidt in het bewustwordingsproces wat resulteert in het vinden van en zich aansluiten op de Bron van het bestaan. In onze eigen essentie hebben wij allemaal een aansluiting voor die onuitputtelijke bron van liefde.

Mijn derde passie bestaat uit de twee kanalen waardoor ik mijn liefde laat stromen en waarmee ik hem kan delen met de wereld, zijn: schrijven en gesprekken. Ik schrijf voornamelijk over en vanuit het  essentialisme. Schrijvenderwijs krijg ik de tijd om helemaal, op een moeilijk verkeerd te interpreteren manier, te zeggen wat ik precies bedoel. Ik ben dus een uitdrukkingsperfectionist en ik geniet als ik betekenis overdraag. Schrijven is ook een creatieve uitlaatklep van mijn essentie en creŽren maakt me gelukkig.

Ik hou er ook van om over essenties te praten en om samen met een ander de essentie van de dingen te onderzoeken en te benoemen, zodat er helderheid ontstaat. Dat kan op alle niveaus. En ik vind het niet uitmaken op welk niveau het gesprek plaatsvindt, maar ik wil alleen wel dat het gesprek persoonlijk, relevant en nuttig is, ook al ben ik vaak niet degene die dat kan beoordelen. Het vervult mij als die ander een stukje dichter bij zichzelf of dichter bij de oplossing van een probleem is gekomen door zo’n gesprek. En zelf leer ik er ook altijd weer iets van. Authenticiteitscoaching, wat dit in feite is, is dus iets wat ik van nature al doe, met als doel om mensen te laten inzien en voelen hoe mooi ze in wezen zijn.

Een andere grote passie van me is reizen. Door te reizen door de wereld, in vrijheid en met wijsgierigheid, heb ik de inspiratie gevonden die essentieel is geweest voor mijn bewustwording. Reizen heeft mij het meeste geleerd over het leven en over mezelf. En nu zie ik het leven als ťťn grote reis door het land der ervaringen, zonder dat ik persť weg moet uit Nederland.

De laatste passie die ik niet mag vergeten te noemen, is muziek. Goede muziek is een kunstvorm, komt voort uit de ziel en raakt de ziel van degene die echt luistert. Music is soulfood. En muziek spreekt voor zich. Hieronder kun je geweldige nummers van enkele van mijn muzikale helden vinden.

 

Global Soul Music

(ververst op 28 februari 2019)

Wat is Global Soul zonder muziek? Enkele helden die niet kunnen ontbreken op deze site, zijn: Stevie Wonder, Otis Redding, Bob Marley, Funkadelic, Sly & The Family Stone, Jimmie Hendrix, Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, Jeff Buckley, Manu Chau, Supertramp, Joni Mitchell, Herman van Veen, Signe Tollefsen (lees ook mijn gedicht over haar) en Kyteman's Hiphop Orchestra.

En naast de bovenstaande kanjers, zijn er nog meer nummers die hier zeker thuishoren, zoals:

Teach your children, Samba pa ti, Beautiful people, Imagine, Anne, Dat tedere gevoel, Vengo a ofrecer mi corazůn, You've got a friend, See me, feel me / Listening to you, Give a little bit, Shakin' the tree, Solsbury Hill, I would Stay, Natural Mystic, Love is all, We all stand together, Give me love, Red Hot Mama, Black Magic Woman, One Voice....

Een ideale plek voor muziek uit de ziel, voor live-muziek en dans, voor eenheid in verscheidenheid, voor vrije ontmoetingen, voor creatieve uitingen, voor inspiratie en om te zijn wie je bent, zou Global Soul Cafť kunnen worden. Voel je vrij om een kijkje te nemen bij mijn ideeŽn daarover.


Terug naar de Homepage van de website