Global Soul Cafe: een wereldreis in Utrecht

Wat is het idee?

Doelstelling

Meewerken aan het opzetten van dit initiatief

 

Ik woon al meer dan tien jaar in Utrecht, een stad met veel culturen, maar ook een stad waarin het multiculturele uitgaansleven vooral toegespitst is op Nederlandse studenten en academici die een voorliefde voor het exotische hebben. Er zijn verschillende buitenlandse feesten en evenementen, zoals: salsa-, tango-, of flamenco-avonden, Afrikaanse feesten, reggae-nights, een Balkanavond en verder is er regelmatig een Culturele Zondag: een thematische dag door de hele stad, gevuld met gratis toegankelijke kunstzinnige en culturele uitingen uit binnen- en buitenland.

En toch ontbreekt er iets. Wat vooral ontbreekt is een multiculturele plek, waar mensen zich tegelijkertijd thuis en op reis voelen. Ik mis een ontmoetingsplek die mensen uitnodigt om uit hun eigen hokje/scene te stappen. Zouden salsa-danseressen geen plezier aan de samba kunnen beleven? Zouden spirituele zoekers niet geïnteresseerd zijn in originele culturen? Zouden Brazilianen niet kunnen genieten van de Balinese dans? Zouden kunstenaars niet willen reizen en schrijvers niet willen dansen? Ik denk het wel.

 

Wat is het idee?

Global Soul Café moet een bruisend, vrij, hokjesloos, multicultureel, spiritueel, artistiek/creatief en toegankelijk live-muziekcafé worden, waar je samenkomt met anderen om volledig jezelf te zijn. Om samen te genieten van je eigen en andere culturen, zodat er een multiculturele samenbeleving ontstaat. Het moet zowel een plek worden waar een grote diversiteit aan culturele uitingen uit verschillende windstreken plaatsvindt, als een plek waar de creativiteit van mensen tot ontplooiing kan komen en waar bezoekers naartoe komen om te reizen door andere (sub-)culturen, geluiden, kleuren, geuren, smaken, visies en ontmoetingen.

Enkele ingrediënten die ik graag in Global Soul Café wil opnemen zijn:

  • Global Soulfood: een exotische daghap uit de regio van het thema van de avond
  • Multiculturele thematische feesten met live muziek uit wisselende regio’s, gevolgd door een DJ uit dezelfde regio
  • Subculturele avonden
  • Lezingen en discussies over (multi-)culturele en spirituele onderwerpen
  • Cursussen (artistiek, creatief, muzikaal)
  • Humoristische voorstellingen
  • Global Art Films en documentaires

 

Doelstelling

Het creëren van een inspirerende en vrije ontmoetingsplek waar iedereen thuiskomt en op reis gaat. Het uiteindelijke doel van Global Soul Café is ‘reconnecting people in a multicultural, spiritual, musical and creative environment’.

 

Wil je meewerken aan de realisatie van Global Soul Café?

Ik ben dit idee gaan uitwerken, ik heb een concept opgesteld en ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om het tot uitvoer te brengen. Maar toen ik merkte dat het bijeenbrengen van medewerkers met ondernemingsdrang, het lospeuteren van subsidies, het aanvragen van vergunningen, het behalen van diploma’s en het vinden van een eigen plek niet een kwestie van een paar maanden maar van minstens vijf jaar zou zijn, realiseerde ik me dat het opzetten van een café toch niet iets is wat ik alleen kan doen.

Maar toch, heb je altijd al gedroomd van het oprichten van zo'n veelzijdig café waar verschillende mensen, juist door hun persoonlijke en culturele verschillen, elkaar inspireren en zie je in mijn idee een gat in de markt? Dan zou het interessant kunnen zijn om de koppen bijeen te steken. Ik heb dit idee al verder uitgewerkt, dus als jij die ondernemende ziel bent die een Global Soul Café wil opzetten, schrijf me dan een mailtje met wat je kunt en wat je zoekt.Misschien kunnen we met een aantal serieus geïnteresseerde participanten samenkomen om dieper en concreter in te gaan op de oprichting, vormgeving en invulling van deze plek.

En wanneer je het geweldig lijkt om daar te werken, of om mee te helpen met het organiseren van losse feesten in het kader van Global Soul Café, voordat er een vaste locatie gevonden is, mail me dan: stef@globalsoul.nl.

 

Terug naar de Homepage van de website.