november 2020

 Van angst naar vertrouwen

(De hele column is te lezen op Global Soul Column)

Het echte leven begint waar controle eindigt


Het jaar 2020 heeft een pandemie van angst teweeg gebracht. De angst voor het verlies van controle heeft door de samenleving heen gewoekerd, veel meer nog dan het virus. Ik wil je uitnodigen om te accepteren dat er eigenlijk maar heel weinig is dat we kunnen controleren in het leven. En juist die dingen maken het leven mooi, moeilijk, uitdagend en interessant. Ik zou zelfs willen stellen: het echte leven begint waar de controle eindigt. De wilde natuur bijvoorbeeld. De liefde. Een crisis in je leven die aangeeft dat het anders moet. Een plan dat niet door kan gaan, waardoor er vrije ruimte ontstaat. Een baan die je kwijtraakt, waardoor je de kans krijgt om een nieuw pad te kiezen….

The crack is where the light gets in. Dat is ook waarom ik altijd veel meer genoot van het reizen door materieel gezien arme landen, dan door het (relatief) perfect georganiseerde Nederland. Een treincoupÚ vol digitaal geoccupeerde mensen is gewoon niet zo inspirerend. Eerder dodelijk voorspelbaar en saai. Van een paar Latijns-amerikaanse vrienden leerde ik tijdens nachtelijke wandelingen door gevaarlijke delen van een Ecuadoraanse stad, dat angst nooit een optie was. Dan zou je een hoop narigheid aantrekken. Nee, om te overleven moest je wakker en alert zijn. En mocht iemand erover denken om je te bedreigen, dan moet je laten weten dat je diegene doorhebt en dat je toch niet bang bent.

Angst is niet alleen gevaarlijk. Het is ook ongezond. Ik ken mensen die door de stress van de afgelopen maanden allerlei serieuze, stressgerelateerde gezondheidsproblemen hebben gekregen. En iedereen weet dat angst een slechte raadgever is. Als je je door angst laat leiden en deze pas weer loslaat als de controle schijnbaar hersteld is, dan heb je een waardevolle kans gemist. Zo zitten veel mensen te wachten op een vaccin, dat ze op eigen risico kunnen krijgen. Het laat zien hoe wanhopig mensen op zoek zijn naar het herstel van die controle.

Omdat het zo’n uitdaging is voor bijna iedereen, wil ik het hebben over de andere optie: vertrouwen. Lees verder op Global Soul Column...

Global Soul Nieuws:

De volgende Retraite aan Zee in januari

Eind oktober heeft onze eerste Retraite aan Zee plaatsgevonden. Rust, een losse vorm die intu´tief en in overleg zijn invulling kreeg, bewustwording die alle ruimte en tijd kreeg om te landen, genieten van heerlijk eten en van de voedende omgeving, met drie gasten. Het was heel mooi om alles zo te zien samenkomen en kloppen.

We hebben gemerkt dat je in zo'n weekend een eerste tegel kunt leggen
van een nieuw pad dat je wilt gaan bewandelen. En dan helpt het dat je een heel weekend de tijd hebt om een fundament te leggen voor de ontwikkeling die je wilt.

We hebben dus besloten om op een weekend in januari de volgende Retraite aan Zee te houden. Mocht je interesse hebben om erbij te zijn, kijk dan even op de website voor alle informatie en mail ons. Dan nemen wij contact met je op.

In overleg met de ge´nteresseerden, beslissen we welk weekend het wordt. En mocht er een wachtrij ontstaan..., dan gaan we het wat vaker doen.

--------------------------------------------------------------------

Interactieve lezing?

Heeft de column je ge´nspireerd en wil je mij uitnodigen om met een klein groepje verder in te gaan op de onderwerpen angst en/of vertrouwen? Neem dan even contact met me op via 06-30117320. Je kunt me ook mailen via: stefvanbeek@hotmail.com, om je idee te bespreken.

Op mijn pagina over lezingen kun je kijken naar meer
mogelijkheden.

--------------------------------------------------------------------

Authenticiteitscoaching

Ben je misschien al in de gelegenheid geweest om een kijkje te nemen op mijn nieuwe website? We hebben de woorden en beelden van de website zo aangepast dat ze weer passen bij hoe ik er op dit moment in sta.......

Misschien voel jij (ook) wel de behoefte om je leven weer te laten aansluiten bij waar je zelf nu bent. Of wil je juist jezelf weer aansluiten bij wie je eigenlijk diep vanbinnen bent, diegene die je altijd al was? Ik wens je de moed en vrijheid toe die je nodig hebt, om te doen wat goed voelt. En  om trouw te zijn of worden aan wie je bent!
.

Veel plezier op je reis door: www.globalsoul.nl,

www.tripjenaarjehart.nl, www.tripjenaardevrijheid.nl, www.authenticiteitscoaching.nl en/of www.essentialisme.nl.

Mailadres: stefvanbeek@hotmail.com.

Sta je nog niet op mijn mailinglijst of wil je er juist vanaf,

dan kun je je hier aanmelden/afmelden.