September 2012

Ontspanning is tevreden zijn

Met tevredenheid terugkijken op wat je al bereikt hebt, is essentieel voor duurzaam leven en werken

Gisteren in de sauna raakte ik in gesprek met een man die daar kwam om zich geestelijk te ontspannen na stress op zijn werk. Ik vertelde dat ik er vooral kwam om lichamelijk te genieten. Hé, wat een verschil! Natuurlijk, het lichamelijke en het geestelijke zijn nauw verbonden met elkaar. Dat merk ik ook regelmatig, bijvoorbeeld als ik een lichamelijke klacht heb waar de dokter meestal geen echte oplossing voor heeft, maar die eigenlijk altijd met mijn eigen geestelijke proces te maken heeft.

Maar iets in mij zegt toch dat je alle problemen, zoals stress, het beste kunt oplossen daar waar ze vandaan komen. Zo werk ik ook in de coaching: als we een verdedigingsmechanisme tegenkomen dat nu groei en geluk in de weg staat, dan gaan we voor de oplossing ervan, terug naar een bepaalde ervaring in het verleden. Toen werd het mechanisme namelijk in het leven geroepen. Toen was het nodig, maar nu niet meer.

Als je op dezelfde manier tegen stress aankijkt, dan zou je je geestelijk het beste kunnen ontspannen op hetzelfde gebied als waar je je eerder ingespannen hebt. Dat betekent dat je niet je geestelijke inspanningen, zoals je werkstress, gaat onspannen door daarna naar de sauna te gaan, of flink te gaan sporten, een joint te roken, of seks te hebben. Maar dat je op je werk kleine pauzes inbouwt, waarin je terugkijkt op wat je allemaal al gedaan hebt. En dan komt het belangrijkste: je moet jezelf waarderen om wat je goed gedaan hebt. En als je ergens niet trots of tevreden mee kunt zijn, dan moet je blij zijn met wat je ervan geleerd hebt. Op dat moment van zelfwaardering, ontspan je met je tevredenheid precies die plekken in je geest, die je je eerder zo ingespannen hebt.

De inspanning was een uitgave van energie en je tevredenheid is de terugvoeding, de vervulling, de teruggave van energie. We zitten raar in elkaar als mens, en de wetenschap weet ook nog nauwelijks hoe wij functioneren. Maar met tevredenheid als voeding, kunnen we na een hele drukke dag werken, vol energie thuiskomen!

Ik zou zeggen, probeer het eens! En je lichaam trakteren op een sauna, dat moet je sowieso af en toe eens doen. Want dat is toch zo fijn!

Global Soul Nieuws

Zo, het weer is omgeslagen, iedereen zit weer binnen. Een mooi moment voor een Global Soul Nieuwsbrief. Het is even geleden dat jullie iets van mij gehoord hebben, maar achter de schermen is van alles gebeurd en veranderd.

Een deel daarvan is al te zien op mijn sites, dus wil ik je uitnodigen om het zelf te ontdekken. Neem nog eens een kijkje op www.globalsoul.nl.

---------------------------------------------------------

Het Tripje naar de Vrijheid heeft een inhoudelijke vernieuwing ondergaan. Omdat het Tripje voor heel verschillende mensen is bedoeld en omdat de één dieper wil gaan met het nodige zelfonderzoek dan de ander, zijn er vanaf nu Tripjes op twee niveaus: Light en Deep.

In de Light-variant (1 uur) ontdek je je diepste verlangen, je hartenwens en vervolgens kijken we naar wat je nog tegenhoudt om je hart te volgen en hoe je daar in de praktijk het beste mee om kunt gaan.

In de Deep-variant (1 tot 1:15 uur) gaat het minder om het omgaan met datgene wat je tegenhoudt bij de realisatie van je diepste wens, maar je kunt erin ontdekken waar de wortel ligt van datgene wat je ervan weerhoudt om je hart te volgen, de wortel waaruit je belemmerende patroon (of automatisme) is ontstaan.

Die wortel is meestal een pijnlijke ervaring/situatie of een gemis in het verleden. Daar ligt ook de mogelijkheid om je op een duurzame manier te bevrijden van problemen die je aantrekt zolang je dit patroon bij je draagt.

Na een Tripje Light, kun je later nog eens langskomen voor een Verdiepingsgesprek, wanneer je daar aan toe bent. En je bent natuurlijk altijd welkom om je Tripje naar de Vrijheid te vervolgen met Authenticiteitscoaching, waarbij je stapje voor stapje werkt aan de herontdekking, bevrijding en bevestiging van je authentieke zelf.

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen en de nieuwe reacties van ervaringsdeskundige cliënten?

Kijk op: www.tripjenaardevrijheid.nl

en op: www.authenticiteitscoaching.nl

Tot ziens!

Veel plezier op je reis door: www.globalsoul.nl,

www.bevestigingsgesprek.nl, www.tripjenaardevrijheid.nl, www.authenticiteitscoaching.nl en/of www.essentialisme.nl.

Mailadres: stefvanbeek@hotmail.com. En sta je nog niet op mijn mailinglijst, dan kun je je hier aanmelden.